Meteen naar de inhoud

Spirituele levenskunst

“Hoe komt het dat de ene mens in de loop van zijn leven milder en wijzer wordt, terwijl de ander juist hardvochtiger en meer verblind raakt? Wat is er de oorzaak van dat sommige mensen in de loop van hun leven een steeds sterkere levensvreugde ervaren en uitstralen, terwijl anderen steeds meer in de greep raken van levensangst? En waarom groeien sommige mensen in kracht om lijden te verzachten, terwijl anderen aan datzelfde lijden ten onder gaan?” aldus boeddhistisch psycholoog Han de Wit in zijn boek ‘De Verborgen Bloei’(1993). Het is niet zo dat levensgeluk alleen weg is gelegd voor mensen die nooit nare dingen hebben ervaren en dat bitterheid het onverbrekelijke gevolg is van een zwaar levenslot. Hoewel wij vaak weinig invloed uit kunnen oefenen op wat ons in het leven overkomt, hebben we wel een keuze in hoe we op die gebeurtenissen met ons denken en ons handelen reageren. Spiritualiteit, in de vorm van inzichten en praktijken uit spirituele tradities, kan hierbij een bron van kracht en inspiratie zijn.

In deze contemplatief opgezette cursus wordt in een groep van hooguit 14 deelnemers ingegaan op spirituele thema’s als (zelf)aanvaarding, stilte, intuïtie en vergeving. We zullen stilstaan bij gevoelens, gedachten en manieren van leven die ons innerlijk leven vastzetten of tot juist in beweging brengen. De gezamenlijke doordenking hiervan binnen de context van het eigen leven, is een beproefd recept voor verruiming van de basis voor levensgeluk.

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten maar kan desgewenst ook in kortere vorm worden aangeboden. Er wordt gewerkt met een reader met teksten uit verschillende spirituele stromingen.